Spreekangst

Jarenlang heb ik een enorme angst gehad om te spreken in het openbaar. Ik ging deze situaties daarom steeds meer uit de weg, maar daarmee beloonde ik juist mijn eigen angst. Hierdoor werd het steeds moeilijker om voor een groep mensen iets te zeggen. Dat leidde uiteindelijk tot steeds meer beperkingen, eerst in mijn studie, daarna in mijn werk en uiteindelijk ook in mijn gewone dagelijks leven.

Een goede methode om angst te overwinnen gaat juist uit van het tegenovergestelde: je houdt de angst niet in stand door vermijding, maar je begeeft je juist in de situatie waar je bang voor bent. Dat doe je uiteraard in kleine stapjes: geleidelijke blootstelling. Dat heb ik ook gedaan: eerst een stukje voorlezen in een veilige groep, dat herhalen totdat dit zonder angst gaat, dan een stapje verder. En nog een. En nog een. En nu sta ik voor de groep en geef ik zelf cursussen ‘Spreekangst overwinnen’.

Ik vind het mooi om te zien hoe mensen vooruitgang boeken door te dóen. En ik weet hoe fijn het is om hierdoor meer vrijheid te ervaren in je dagelijks leven. Regelmatig start ik een cursus ‘Spreken in het openbaar’. Neem contact op voor meer informatie. Als je het zat bent dat spreekangst je leven beperkt!